Meie Mõtted

Andres Herkel: Valgevene ainus poliitik

Postitaja: Toimetaja | Postitusaeg: 26.09.2012 | 0 kommentaari

Artikkel on ilmunud 26.09.2012 maakonnalehes Pärnu Postimees.

 

Mõne nädala eest Tallinnas käinud rühm Valgevene kodanikuaktiviste kinkis mulle naljaka raamatukese. Selle pealkiri on “Vladimir Podgoli rahvateleviisor. Lukašenka tsitaadid ja väljamõeldised. Minsk: 1991–2012”. Podgol on koostaja, raamat venekeelne, taskuformaadis, klambritega kinnilöödud kaustik, aga väga naljakas.

Üks Lukašenka surematuid tsitaate on, et Valgevenes on ainult üks poliitik – tema ise! Verevaeste parlamendivalimiste taustal kõlab see väljaütlemine tõepäraselt. Tegelikult ju valimisi ei ole, on farss.

Suurim probleem on selles, et kahe opositsioonipartei otsus oma kandidaadid viimasel hetkel maha võtta ja kampaania katkestada võis mitmes majoritaarses ringkonnas tekitada olukorra, kus nõutavat 50protsendist osalust oli isegi ohtra juurdekirjutamisega raske kokku saada.

Mul on boikotti töömeetodina raske heaks kiita, kuid tuleb tõdeda, et häid meetodeid pole opositsioonil juba ammu.

Arvatakse, et Lukašenka tahab luua mingigi mulje valimiste toimumise ja legitiimsuse suhtes, et loota majandussanktsioonide leevendamisele Euroopa Liidult.

SRÜ vaatlejatelt saadi muidugi kinnitus, et valimistega oli kõik korras. Euroopa Nõukogu ja EL jäeti kutsumata. OSCEd kutsumata jätta ei saanud, sest seal on Valgevene liige.

Siiski ei pääsenud kõik OSCE kaudu vaatlejaks registreerunud poliitikud maale, kus on ainult üks poliitik. Nii ei tahetud näha Leedu seimi liiget Emmanuelis Zingerist ja Saksa Bundestagi liiget Marieluise Becki. Mõlemad on Euroopa nõukogu parlamentaarsel assambleel silma paistnud kui teravad pliiatsid Valgevene suunal.

Kuid rahvateleviisoris on Lukašenkal vähemalt üks konkurent: keskvalimiskomisjoni juht ja väsimatu võltsija Lidia Jermošina.

Hiljuti olevat ta imestanud, et 80 miljoni elanikuga Saksamaale saadab OSCE vaid 15 vaatlejat, aga üheksa miljoni riiki Valgevenesse koguni 700 vaatlejat. See olevat täiesti ebaõiglane.

Jääb lisada, et kuna Jermošina on ELis viisakeelu all, siis temal ligipääs Saksamaa valimistele tõepoolest puudub.